VÄLITYSALA EI OLE ENTISENSÄ: MENNEISYYS VS TULEVAISUUS
08.11.2019
Itse en muista yhtään mitään kiinteistönvälitysalasta 1990-luvulla. Tämä johtunee siitä, että olen 90-luvun lapsi. Olen kuitenkin haastatellut muutamia kollegoita, jotka ovat aloittaneet alalla jo ennen nettiä tai kännyköitä. Millaista välittäjän työ oli melkein 30 vuotta sitten ja miten se on muuttunut?

1990-LUKU: AIKA ENNEN NETTIÄ JA KÄNNYKÖITÄ

1990-luku alkoi Suomen historian pahimmalla talouskriisillä. Laman seurauksena asuntojen hinnat yleisesti puolittuivat ja asuntomarkkinat kokivat kovan kolauksen. Kuitenkin niillä, joilla oli työpaikka sekä mahdollisuus vaihtaa pienempi asuntonsa suurempaan, väliraha jopa puolittui.

Arkinen välittäjän työ oli kovin erilaista kuin nykypäivänä. Päivisin päivystettiin toimistolla ja vastailtiin asiakkaiden yhteydenottoihin. Illalla pidettiin yhteyttä kotoa käsin lankapuhelimella.
Autopuhelin löytyi osalta välittäjistä. Se oli kuitenkin hankala irrottaa ja painoi paljon, joten sitä ei jaksanut kantaa mukana. Ennen tietokoneita ja nettiä kaikki asiakirjat, sopimukset ja tarjoukset arkistoitiin toimiston kansioihin manuaalisesti.

Markkinointikanavat olivat minimaaliset nykyaikaan verrattuna. Lehti-ilmoitus oli yleisin tapa markkinoida asuntoa. Ilmoituksista puuttui kuitenkin valokuva, eikä asunnon hintapyyntiä ollut tapana ilmoittaa. Muun muassa tämän seurauksena yleisesittelyt olivat todella suosittuja, kun asiakkaat tulivat hakemaan esitteen, jotta he saivat selville mitä asunto maksaa.

2000-LUKU: TEKNOLOGIAN VALLANKUMOUS

2000-luvulla pääekonomistit ennustivat, että asuntokupla puhkeaisi. Näin ei kuitenkaan käynyt, mutta vuonna 2008 alkoi uusi lama, jonka seurauksena joistakin välitysliikkeistä irtisanottiin jopa puolet työntekijöistä.

Suuria muutoksia 2000-luvulla: matkapuhelinten merkitys yleistyi työssä, tietoja alettiin syöttämään internettiin, lehti-ilmoituksiin ilmestyivät itseotetut myyntikuvat, Etuovi.com aloitti toimintansa, tarjouskauppa lanseerattiin uutena kauppatapana sekä kuntotarkastukset yleistyivät. Ostajien palveleminen oli kuitenkin tässä vaiheessa vielä lapsen kengissä.

2010-LUKU: PALVELUN TASON NOUSU

2010-luvulla välitysala on kokenut suurimman muutoksensa. Kaupungistuminen on kiihtynyt, jonka seurauksena asuntojen hinnat ovat nousseet merkittävästi suurien kaupunkien keskustoissa. Maaseudulla tilanne on ollut päinvastainen.
Välitysalan kilpailu on kasvanut ja yleinen vaatimustaso noussut. Myös palvelun taso on noussut merkittävästi teknologian kehityksen myötä. Nykyään välitysliikkeillä on käytössä huomattavasti enemmän työkaluja ja markkinointikanavia asuntojen myyntiä varten. Myös arkistointi sekä asioiden hoitaminen on muuttunut suurelta osin sähköiseksi.

Suuria muutoksia 2010-luvulla: ostotoimeksianto, GDPR-tietosuojalaki, henkilöbrändäys, stailaus, kalustus, virtuaalikalustus, ammattivalokuvaus, drone-kuvaus, esittelyvideot, sosiaalisen median hyödyntäminen markkinoinnissa, sähköiset tarjoukset ja toimeksiantosopimukset, digitaalinen asuntokauppa ja erilaiset 3D-kuvat.

2020-LUKU: VÄLITYSALAN TULEVAISUUS

Teknologian kehitys tulee vain kiihtymään tulevaisuudessa ja tämä tulee näkymään myös välittäjän työssä. Kun uusia asioita tulee jatkuvasti, on pysyttävä ajan tasalla.

Ennustan että seuraavat asiat tulevat tapahtumaan 2020-luvulla: digitaalisen asuntokaupan monipuolistuminen ja kehittyminen entisestään, sähköiset osakekirjat, asunnon myynnin prosessit tehostuvat ja nopeutuvat, henkilöbrändäyksen merkitys korostuu, virtuaaliesittelyt, tekoälyn hyödyntäminen välitysalalla ja LKV-pätevyys tai vastaava koulutus pakolliseksi jokaiselle välittäjälle.

Vaikka tekoälyllä ja teknologialla tulee olemaan iso osa jokapäiväisessä työssämme, uskon että päteville kiinteistönvälittäjille on kuitenkin aina tarvetta!